“Най-добрата защита е превенцията. Не трябва да се чака болести да се появят или неприятели, защото тогава става късно”, това коментира пред “Агрозона” доц. Петър Чавдаров, началник на отдела по растителна защита в Института по генетични ресурси в Садово. Особено опасно за доматите и пипера е разпространението на трипс. Разпространението на болести често прави продукцията негодна за пазара и загубите, особено при оранжерийно отглеждане, могат да достигнат до 100%. Още от разсадна фаза трябва да се извършват обработките на растенията, за да може да се разчита на стабилни добиви, категоричен е доц. Чавдаров.
По думите на специалиста що се отнася до превенция, българският стопанин има много пропуски. “Хората общо взето нямат култура на приложение на препаратите”, коментира той. Определя като смешно измерването на дозите с кибритени кутийки, доц. Чавдаров обръща внимание, че всеки търговски продукт си има доза за декар, процентно съотношение. Това обаче все още затруднява някои земеделци, констатира доцентът. Когато не се спазват пропорциите обаче – или няма ефект, или растенията “изгарят.”