Допълнителното сертифициране се превръща в горещ картоф за малките производители

„Добре е големите производители да имат сертификати, като GlobalG.A.P, понеже ние работят с големи вериги и клиентите трябва да имат някаква сигурност. Друг е въпросът, че малките производители няма да могат да си го позволят.”, каза за „Агрозона” Мирослав Черников, производител на череши и кайсиии с 1000 дка стопанство в Силистренско. „Ние се борихме близо 3 години в МЗХГ да получим държавна помощ да могат да ни платят сертификата. Но плащането е само в рамките на сертификата, а подготовката за сертификацията струва много повече пари.”, допълни той. Самият сертификат GlobalG.A.P струва около 2 хил. лв, но подготовката на стопанството за сертифицирането струва три пъти повече, по сметките на Черников. Освен това производителят коментира, че всяко стопанство трябва да отдели поне един служител, който да се занимава специално с документацията по сертифицирането.
Според Георги Кафтанов, зеленчукопроизводител от Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци получаването на сертификат, като GlobalG.A.P не е задължително да бъде постигано. „Българската зеленчукова продукция подлежи на сертифициране, единствено когато се подава към социален патронаж, болници, училища и столове и т.н., а GlobalG.A.P е изискване само на една верига. Това са допълнителни разходи за сертифициране, отделно за всяка една култура”, допълни той.
„Невъзможно е за производителите на пипер да получат сертификат GlobalG.A.P, тъй като в България няма регистриран препарат за борба с бактериозата по пипера, коментира за „Агрозона“ Георги Василев от Асоциация „БГ пипер“. Българските производители обаче не страдат от това положение, по думите на браншовика. Те спазват добри земеделски практики, които са отразени в документацията на стопанствата и са достатъчни, за да гарантират качеството на продукцията, допълни той.
„Повечето търговските вериги, които оперират у нас, не държат изрично, производителите да представят сертификат GlobalG.A.P. Те имат свои стандарти и начини да проследяват качеството на продукцията от земеделските производители”, каза още Георги Василев.
Юлиана Стоичкова
Лилия Александрова