Засилват проверките по време на гроздобера, полицаи ще пазят инспекторите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Потребителите могат да изискат сертификат за произход на гроздето и касова бележка за покупката

Засилени проверки по време на прибирането на виненото грозде обещават от земеделското министерство. За това се обяви и заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на срещи с бранша, за да могат да се проверят гроздопроизводителите дали имат окомплектовани всички необходими документи.

В проверките са включени представители на  Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), Националната агенция по приходите (НАП), Агенция Митници и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), МВР, съобщи в интервю за Агрозона Георги Тодоров, изпълнителен директор на ИАЛВ.

Той уточни, че от две седмици вече се прибират белите винени сортове грозде, предимно в Южна България, но гроздоберът все още не е масов.

„По време на проверките представителите на ИАЛВ ще гледат дали гроздето е от регистриран производител, има ли сертификат. Ако не е, санкционираме търговеца и търсим произхода на това грозде. НАП като отговорни за фиска ще проверяват документи за произход, документи за продажба, а от БАБХ търсим съдействие, защото на въпросните пунктове се извършват манипулации по смилане, а на практика тази дейност трябва да се прави само в предприятие.“, каза още Тодоров.

Агенция Митници е включена в проверките, защото един продукт подлежи на контрол от тяхна страна, ако има 1 алкохолен градус. „При самата манипулация по смилането сме се убедили, че вече минават и над 2 алкохолни градуса. Всеки може да подава сигнали на телефон 0884 050404. Гарантираме, че всеки сигнал е бъде проверен и ще дадем обратна връзка“, допълни Георги Тодоров.

„Апелът ми е, когато отидат да си купуват винено грозде, потребителите да поискат сертификат за произход на грозде. Това ще им гарантира, че това, което купуват, е от регистриран гроздопроизводител и съответно да си иска документ като си даде парите – касов бон или фактура.“, каза още изпълнителният директор на ИАЛВ.

 

Цялото интервю с Георги Тодоров, изпълнителен директор на ИАЛВ, четете в брой 126 на списание А зона

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements