Доматите- суперхрана за кожата ни

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

В България сме свикнали да гледаме на доматите като на неизменна част от повечето салати,  както и на важна съставка в много другия ястия. Едва ли обаче много хора знаят, че червеният плод може да се използва и като козметичен продукт.

Какво прави доматите толкова важна храна за кожата ни?

Каротеноидите или растителните пигменти, открити в домати, действат като фотопротектори или механизми, които предпазват от молекулярно увреждане, причинено от суровите лъчи на слънцето. Oсновният каротеноид в доматите e ликопенът, който е мощен антиоксидант и подобрява цялостното здраве.Той е известен също и със своите противовъзпалителни ефекти и се смята, че е предпазва от рак, диабет и сърдечни заболявания.

Експериментът

По този повод изследователите в Държавния университет в Охайо  правят експеримент. В продължение на 35 седмици те хранят мъжки мишки с диета, съставена от десет процента доматен прах  докато ги излагат на ултравиолетова светлина.Резултатът показва, че мишките, които консумират домати, са получили 50% намаление на туморите на рака на кожата, за разлика от мишките, които не са консумирали домати.

Доматите освен на ликопен, също така са богати и на други полезни антиоксиданти, витамини и минерали.Това допълнително би допринесло да включвате доматите към  вкусените храните през сезона на вашата здравословна грижа за защитена кожа.

Маска от домати при проблемна кожа

Почистете домат от обвивката му. Намачкайте на каша. Нанесете върху лицето си и отмийте след 20 минути. Използвайте тази маска веднъж седмично в продължение на месец. Маската от домати повлиява добре повърхностните възпаления по кожата и премахва мазния отблясък.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА