Доклад: Няма доказателства, че червеното месо причинява рак

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Свинското месо от години се смята за вредно за здравето и се предупреждава да не се консумира. Последният доклад на Полския съюз на месото хвърля много светлина по този въпрос. Документът представя изчерпателен преглед на изследванията за въздействието на свинското върху здравето. Оказва се, че в правилните количества свинското месо не е вредно за здравето и дори е много важен компонент на разнообразното, балансирано хранене.

Червеното месо, включително свинското, не е вредно за здравето. Това е заключението от последния доклад на Полския съюз на месото – „Свинското месо – нова перспектива“. Освен това свинското месо е източник на ценни микро и макро елементи, които допринасят за правилното функциониране на човешкото тяло. Авторите на анализа обаче ни напомнят за необходимостта от разнообразно хранене, богато не само на животински, но и растителни протеини, и от поддържане на подходящ начин на живот.

Постно свинско месо и неговата хранителна стойност

Благодарение на промените, настъпили с помощта на селекцията, свинското месо съдържа над 30 процента по-малко мазнини от това, произведено през 80-те години на миналия век. То е по-малко калорично и има висока хранителна стойност. Съдържа ценен протеин, може да бъде източник на желязо, цинк, селен и витамин Е и група В – казва проф. Вислав Пшибилски от Института по науки за храненето на човека към Варшавския университет по природни науки.

Влиянието на червеното месо върху развитието на неопластичните заболявания

Анализът обсъжда изследването, публикувано през 2020 г. в Annals of Internal Medicine от международен екип от изследователи, ръководен от Ми А Хан от университета Чосун в Южна Корея. Изследването се основава на мета-анализ на т.нар кохортни проучвания, включващи над 6 милиона участници. Анализирано е влиянието на червеното месо върху развитието на неопластични заболявания (хранопровод, стомах, дебело черво, панкреас, гърди, простата) и смъртност от тях. Тези проучвания не потвърдиха ясно вредността на червеното месо. Те показаха, че такава връзка не може да бъде доказана.

” Това е много солидно научно изследване, което показва, че трябва да се търсят други причини за неопластичните заболявания. Те показват, че не трябва напълно да се отказваме от ценни месни ястия, които осигуряват на тялото ни хранителни вещества, които не са налични в други продукти”, добавя д-р Анна Онопиук от Института по науки за храненето на човека, съавтор на доклада .

Промени в диетата

В доклада се цитират и интересни изследвания на американски учен д-р Шалейн Х. Макнийл, публикувани през 2014г. Те показват как американската диета се е променила в продължение на близо 40 години. През това време количеството на калориите се е увеличило от 2057 kcal на 2674 kcal. Важно е, че консумацията на месо
остава сравнително постоянна през това време. От своя страна се увеличава консумацията на рафинирани зърнени храни и захари и мазнини, добавени към храната, което не е положително явление от гледна точка на здравословното хранене.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА