Доказано: Шоколадът намалява риска от предсърдно мъждене

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Умерената консумация на шоколад, особено тъмен, оказва благоприятно влияние върху човешкия организъм. За това са категорични учени от Харвардския университет и специалисти от Университетската болница в Аалборг, Дания, посочва д-р Аксиния Антонова, главен експерт в Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Връзката между умерената консумация на шоколад и по-ниския риск от сърцебиене се дължи на съдържанието на флаванол в шоколада.

По-високото съдържание на флаванол в тъмния шоколад показва добра ефективност за нормалното функциониране на кръвоносната система и благоприятно повлиява сърдечната дейност. За понижаване на риска от предсърдно мъждене, което се свързва с по-висок риск от инсулт и сърдечна недостатъчност, приемът на шоколад трябва да е умерен, и не се препоръчва прекомерна консумация, т.е. има значителна връзка между консумацията на шоколад и по-ниския риск от предсърдно мъждене и дори малки количества консумация на какао могат да имат положително въздействие върху човешкото здраве.

Влияние върху сърдечния ритъм

Твърденията на изследователите са базирани на данни, получени от датско диетично и здравно анкетно проучване, в което са участвали 55 502 участници (26 400 мъже и 29 102 жени) на възраст от 50 до 64 години. При проучването е установено, че мъжете и жените, които консумират от една до три порции шоколад на месец, са имали с 10% по-ниска честота на предсърдно мъждене, в сравнение с тези, които консумират шоколад по-малко от веднъж месечно.

Тези участници в проучването, които са консумирали по една доза шоколад седмично са показали със 17% по-ниска вероятност от проявяване на предсърдно мъждене, а при участниците, които са консумирали по две до шест порции седмично, това състояние е било с 20% по-малко вероятно. При участниците в проучването, консумиращи една или повече порции шоколад на ден, се наблюдава лек спад на процентите, като вероятността от проявяване на предсърдно мъждене вече е 16% по-ниска, в сравнение с неконсумиращите шоколад участници в проучването, но с 4% по-висока, в сравнение с участниците, които консумират по две до шест порции седмично. Резултатите от проучванията са сходни при мъжете и жените.

Наред с антиоксидантните, противовъзпалителни и антитромбоцитни свойства на какаото, изследователите посочват и хипотензивния и антиаритмичен ефект на магнезия, съдържащ се в типичната 100 калорийна порция тъмен шоколад.

Изследователите обаче предупреждават, че консумирането на прекомерни количества шоколад не се препоръчва, тъй като  повечето шоколадови продукти имат високо съдържание на калории, чиито източници са захарта и мазнините, и могат да доведат до наддаване на тегло и други метаболитни проблеми, но умереният прием на шоколад с високо съдържание на какао може да бъде един добър здравословен избор.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА