Доброволци ще разчистват Пирин от понеделник

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Доброволци ще разчистват Пирин от понеделник. За 18-та поредна година “За Земята” организира станалото вече традиционно почистване на защитени територии, като тази година то ще се извърши в  НП Пирин в периода 29ти август –  6 септември. Цяла седмица ще доброволци ще разчистват около х. Безбог – заслон Тевно езеро – х. Каменица (Беговица) – х. Пирин. За последен път в Пирин е  чистено през 2012 г., а част от тази маршрут е почистван от доброволци на За Земята през далечната вече 2003 г. Това е и една от популярните през летния сезон туристически дестинации.

Вече заявили желание да се включат  в инициативата са над 40 души от цялата страна, сред който както „ветерани“ и дългогодишни участници в предишни почиствания, така и хора,  които ще се включат в това приключение за първи път.

Дългогодишната кампания “Боклука в раницата”обхваща по-голямата част от високопланинските и труднодостъпни защитени територии на България. Идеята на кампанията  е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно и разумно отношение към планината и природата.

Един от основните проблеми на хижите са използването на пластмасови чашки и чинийки за еднократна употреба, която често отива в хижарските печки, отделяйки високо токсични вещества в чистия планински въздух. Решението е лесно – използване на собствени съдове и прибори.

Ежегодната кампания се осъществява благодарение на дарения и доброволци. Средствата се набирани от хора, подкрепящи инициативата и „продажбата“ на тениски, канчета, торбички. Участниците заплащат такса участие от 10 лв., която отива във фонда за набиране на средства за следващото почистване. Срещу тази сума всеки участник получава места за свободно къмпингуване, вегетариански гозби, работни ръкавици и чували за боклук, както и безброй предвидени и непредвидени хубави мигове. Тази година почистването се подпомага и от проекта „Училище за устойчиво развитие и активизъм“ на За Земята и Приятели на Земята Европа, за който също ще споделим по време на лагера.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама