Инициатива за почистване и зарибяване на язовир “Панчарево” ще се проведе днес

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Министерството на земеделието и район „Панчарево“ ще поставят началото на съвместна инициатива за опазване на едноименния язовир в столицата. В тази връзка той ще бъде зарибен с 12 000 броя бял амур и 3 000 броя толстолоб. Така ще започне почистването на чашата на язовир „Панчарево“ от наносни отложения чрез зарибяване с растителноядни видове риби с цел намаляване на биомасата.

Събитието ще се състои днес, 11 ноември 2022г., от 13:00 ч. на Националната гребна база, язовир Панчарево.

Панчаревското езеро, или езеро Панчарево, е язовир в горното течение на река Искър, на територията на Столична община. Красивата природа и близостта му до София го правят любимо място за излети и почивка на софиянци.

Панчаревското езеро е публична държавна собственост. То е водохранилище от Искърската каскада за условно чиста вода, задоволяващо промишлените, благоустройствени, хигиенни и рекреационни нужди на София и на други селища от софийската агломерация.

Язовирната стена, изпускателните съоръжения, челният преливник и изравнителят, заедно с водовземните кули, промишлените водопроводи и напоителния канал, се стопанисват от „Напоителни системи“ към Министерството на земеделието и храните.

Министерството на околната среда и водите отговаря за водата в езерото, а Столичната община се грижи за прилежащите територии. Министерството на младежта и спорта от своя страна има отношение към собствеността върху спортната инфраструктура.

 

Снимка: Уикипедия

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА