От април 2016 г. швейцарската верига магазини за хранителни стоки Migros Aare продава няколко разновидности зелена салата, отгледани във въглеродно неутрални оранжерии на хидропоника в Офтринген. Migros вече е продал 800 000 броя от тези салати, като се очаква вносът да достигне 2 млн. броя годишно. Заради целогодишното производство, което се осъществява в оранжериите, вносът на зелена салата е намален с 13%. Към края на март 2017 г. се очаква спестените емисии въглероден диоксид да достигнат 46 метрични тона, пише freshplaza.com.
Хидропоничната оранжерия в град Офтринген на 60 км западно от Цюрих, е построен от Патрик Форстър, изпълнителен директор на компанията за внос на агропродукция Trachsel със седалище в град Пфафнау.
Отглеждането на растения на хидропоника има бъдеще в държави като Швейцария, където обработваемата земя е ограничена. За да се произведе едно и също количество зелена салата например е необходима 8 пъти по-малка земя и 70% по-малко вода. Освен това употребата на торове и препарати за растителна защита могат да бъдат намалени респективно с 50% и 90%.
С помощта на хидропоничните оранжерии цялото производство на зелена салата и доставките в швейцарския регион Ааргау няма да бъдат прекъсвани през цялата година. Migros Aare намали своя внос на зелена салата с 13%, което е с около 200 000 броя.
Оранжерията е въглеродно неутрална и се отоплява с излишъка от топлината от инсинератор, който се намира в съседство. Така употребата на въглероден диоксид в периода декември 2016 до март 2017 г. може да се намали с около 46 метрични тона, което може да се сравни с оранжерия, отоплявана с изкопаеми горива. Според калкулатора “myclimate” това съответства на горивото, което би било изразходвано за пътуване на разстояние 180 000 км.