„Добрите“ мазнини предотвратяват смърт в следствие на сърдечни болести

Данни на Американската асоциация за сърдечни заболявания сочат, че увеличаването на „добрите“ мазнини в хранителния режим може да предотврати 1 милион смъртни случая, предизвикани от сърдечни болести, съобщава „Дарик“. Полиненаситени мазнини се съдържат в соевото и слънчогледовото олио, царевичното масло, ядките, семената, тофу, мазни риби като сьомгата, скумрията, херингата и пъстървата. Дариуш Мазафарян от университета Тъфтс в САЩ, където е направено изследване за ролята на видовете мазнини за здравето, посочва, че навсякъде по света се полагат усилия за намаляване на наситените мазнини в хранителния режим, но резултатите от изследването сочи, че смъртността вследствие на сърдечни болести ще намалее, ако се увеличат полиненаситените мазнини като заместител на наситените мазнини и рафинираните въглехидрати и се ограничат трансмазнините.