До средата на ноември времето ще бъде критично за развитието на есенните посеви

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

През първата половина на ноември агрометеорологичните условия ще се определят от сухо време и температури над климатичните норми. До средата на месеца лимитиращ фактор за развитието на засетите есенни посеви ще продължава да е дефицитът на почвена влага. В част от южните и югоизточните райони (агростанция Карнобат) формиралото се засушаване ще постави под въпрос оцеляването на част от покълналите и поникнали посеви, става ясно от агрометеорологичната прогноза на Националния институт по метеорология и ходрология за месец ноември.

В края на октомври необичайно ниско беше нивото на почвените влагозапасите в 50 и 100 cm слой, на много места в Южна България – под 40% от ППВ (агростанциите: Пловдив, Пазарджик, Сливен). В част от югоизточните райони (агростанциите Карнобат) отсъстваше влага в целия еднометров почвен слой.

Суша в първите дни на ноември ще възпрепятства сезонните почвообработки

ЕС, консултация, Agrozona.bg

В началото на ноември засушаването ще ограничава провеждането на сезонните почвообработки и в част от полските райони ще забави, след агротехническите срокове, сеитбата на зимните житни култури.

През втората половина на ноември агрометеорологичните условия ще претърпят промяна

От средата на второто до средата на третото десетдневие се прогнозира вероятност за валежи, подобрение на почвените влагозапасите в горните слоеве и на условията за протичане на началните фази от вегетация на засетите есенни посеви. През този период развитието на зимните житни културите ще се осъществява при средноденонощни температури близки до климатичните норми за втората половина на месеца.

Развитие на посевите

В края на ноември при пшеницата и ечемика ще протичат фазите поникване и формиране на 1, 2 и 3 лист. При малка част от посевите на отделни места в крайдунавските райони (агростанциите: Бъзовец, Новачене, в района на Русе), където падналите локални валежи в началото на есента осигуриха влага за началната вегетация на зимните житни култури ще се наблюдава  – и фаза братене.

През месеца критични минимални температури за поникналите есенници не се прогнозиратвремето, НИМХ, Agrozona.bg

В началото на ноември трябва да продължи обследването на посевите за наличие на вредители – житен бегач, житни мухи и при численост над прага на икономическа вредност (за житните мухи ПИВ е 3-4бр/m², за житния бегач -над 3 бр. ларви/m²) да се извърши своевременно третиране.

Подходящи условия за есенни растителнозащитни пръскания

Подходящи условия за провеждане есенните растителнозащитни пръскани при овошките за ограничаване на заразите от струпясване, ранн кафяво гниене, сачмянка, къдравост по прасковата и др.зимуващи патогени ще има през първата половина на ноември, а за засаждане на овошки – през третото десетдневие.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА