До края на 2014 г. ще е готова картата за заплашените райони при разлив на реките

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

До края на годината трябва да бъдат съставени картите на реките и зоните, в които те се разливат при валежи, съгласно европейската директива за наводненията, каза директорът на Дирекция “Води” в Министерството на околната среда и водите Асен Личев в ефира на “Дарик”. Това е от особено значение, защото хората ще знаят какъв е рискът за мястото, където са избрали да живеят. За съжаление от столетия у нас заселвания се правят в близост до коритата на реките, коментира той и припомни трагедията в Цар Калоян, където падна и язовирна стена и имаше човешки жертви.

Личев посочва, че в Закона за водите има пет забрани относно дейностите в руслото и прилежащите земи. Сред тях са да не се строят жилищни постройки, да не се складират отпадъци и насипни материали, които биха могли да увеличат унищожителната сила на водата.

По думите на Асен Личев през 2004 година при кабинета “Сакскобургготски” е била приета Стратегия за управление и развитие на водния сектор, подготвен е закон по темата, бил е приет на първо четене от парламента и след смяната на правителството, това е забравено. През 2009 година е било подготвено ново изменение на закона, но при смяната на правителството то отново е забравено. При управлението на ГЕРБ отново е приета Стратегия за управление и развитие на водния сектор от парламента, приет е законът на първо четене, властта е сменена, а законът – пак забравен, съобщава “Дарик”.

В момента отново е подготвен закон за управление на водите, който урежда и въпроса за единния орган, който да следи за язовирите в страната, но той е в процедура по междуведомствено съгласуване.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА