До Коледа пращаме кандидатурата си за защита на киселото мляко

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

До Коледа Министерство на земеделието, храните и горите може да изпрати готовия пакет от документи, необходими за кандидатстване за Защитено наименование за произход за българското кисело мляко, саламуреното сирене и кашкавал. Това каза Димитър Зоров, председател на обединение от седем мандри под името “Български традиционни млечни продукти”, пред „Монитор“. От страна на млекопреработвателния бранш каквото трябва е направено, посочи той.

„След като беше временно замразена заради пандемията, тече процедурата в земеделското ни министерство. Сега всичко е в ръцете на Министерството на земеделието. Правят се проверки на предприятията, поискали защитата, които са около 9. Бройката обаче не е важна. Важното е да се получи защитата. След това сдружението, което я е издействало, не може да отказва на никоя мандра, спазваща правилата на производство, да се ползва от защитата“, поясни Зоров.

Претенции от други страни

„Освен за названията за краве, овче и козе и смес българско кисело мляко ще се иска защита и за тези видове българско саламурено сирене. Същото важи и за кашкавала, където може би ще има най-много трудности. Причината е, че претенции имат в ЕС още и румънците и унгарците, които навремето сме ги учили как се прави кашкавал. Те обаче също още не са внесли документи в Еврокомисията. Имаме много исторически доказателства за киселото мляко, за кашкавала и сиреното. Теоретично не е изключено някоя съседна страна да ни попречи. Гърците например имат защита за фетата. Надяваме се до края на годината да се внесат всички документи в Брюксел“, посочи Димитър Зоров.

От земеделското министерство поясниха за „Монитор“, че към момента по националната процедура за представяне на искания до ЕК за вписване на наименования в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания се обработват заявленията спецификации заедно с необходимата документация за регистрация на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ като защитени наименования за произход.

Без конкретен срок

Министерство на земеделието и храните не се ангажират с конкретен срок за изпращането на документацията, тъй като по процедурата се извършват проверки на място за двата продукта. След приключването им документацията ще бъде разгледана от Постоянната междуведомствена консултативна комисия по географски означения и храни с традиционно специфичен характер. Тя от своя страна ще предложи на министъра на земеделието, храните и горите да одобри със заповед изпращането на необходимите документи в ЕК за преглед и последваща регистрация в европейския Регистър на ЗНП и ЗГУ.

Документация, касаеща регистрация на наименованието „Български кашкавал“, все още не е подадена в МЗХГ. Освен по упоменатите досиета за млечни продукти със съответните сдружения се работи активно в рамките на националната процедура по кандидатстващите за БАБХ, сирене, Agrozona.bgрегистрация продукти – ЗГУ „Лютеница Първомай“, ХТСХ „Троянска луканка“, ХТСХ „Търновски суджук“, както и по подготовката на досиета на други продукти, поясняват от земеделското министерство.

Няколко БГ продукта имат защита

От влизането ни в Евросъюза през 2007 г. досега в земеделското министерство са подадени няколко искания за Защитено наименование за произход (ЗНП) и Защитено географско указание (ЗГУ) за традиционно наши храни и 7 заявления за включването в европейския регистър на продукти с традиционно специфичен характер.

Два от продуктите – Горнооряховски суджук и Българско розово масло, вече са вписани в европейския регистър като защитени географски указания. По отношение на храните с традиционно специфичен характер сме вписали филе „Елена“, луканка „Панагюрска“, роле „Трапезица“, кайзерован врат „Тракия“ и пастърма „Говежда“. Точно преди 2 години, през август 2018, стана известно, че странджанският манов мед е одобрен за регистрация от Европейската комисия като защитено наименование за произход, което се смята за най-високата степен за защита.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА