До две седмици решават как да спрат поскъпването на храните

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Необосновано повишение на цените може да се приеме като нелоялна търговска практика, когато имате вдигане на цената на продукта няколко пъти без да има повишение на суровините, коментира Явор Гечев

Има няколко варианта, които се обсъждат, за да се повлияе на цените на храните, стана ясно от изказване на служебния министър на земеделието Явор Гечев. Според него единия вариант е поставянето на таван на цените, но според него след като падне ограничението, ще следват компенсиране и на практика отново поскъпване. Друг вариант е да се повлияе чрез ДДС, но поради липса на Народно събрание днес, и този вариант не би могъл да се осъществи. „Започваме масови проверки с различните институции по всички звена на веригата – БАБХ, НАП, КЗП, за да намерим проблема. Ние в МЗм работим по изменение на наредба и по създаването на наредба за нелоялните търговски практики“, допълни министърът в ефира на Нова телевизия. Според него ще се търси решение и през Министерски съвет. Срокът, който са си поставили експертите, е в рамките на две седмици да бъде взето решение по какъв начин ще се действа за спирането растежа на цените.

„Това, което наблюдаваме ние последните месеци, имаше един пик, когато започна войната и имаше недостиг на ресурси. Ресурсите започнаха да се успокояват, взеха се мерки по базовите неща, които качват цените – горива, ток, транспорт, всички неща се успокоиха, но цените заспаха в небето и продължават да се повишават.“, коментира Гечев. „Това, което правим е да следваме къде се получава тази надценка и защо има толкова големи разлики“, допълни още той.

Според Гечев трябва да бъде дефинирано понятието нелоялна търговска практика в специална наредба. „Необосновано повишение на цените може да се приеме като нелоялна търговска практика, когато имате вдигане на цената на продукта няколко пъти без да има повишение на суровините“, коментира още министърът. „Също ако ви слагат наем на рафт, реклама, цената ако се образува не просто от купуването и продаването, а има други неща, които изкуствено напомпват крайния продукт, то също е нелоялна търговска практика“, каза още той.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама