До дни започва обществено обсъждане на процедурата за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

„До дни Министерството на иновациите и растежа ще обяви за обществено обсъждане най-чаканата, трета процедура, от Плана за възстановяване и устойчивост – за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия с бюджет от 200 млн. лв.“ Това съобщи Калин Маринов, зам.-директорът на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) пред радио „Фокус“.

По думите му, има изключително засилен интерес към мярката за ВЕИ от страна на малките и средни предприятия. Това ще ги направи енергийно независими, а половината от инвестицията ще се плаща от Плана за възстановяване. Фирмите ще могат да си монтират ВЕИ-панели, както и батерии за съхранение на енергията, която няма да се връща в енергийната системата, а ще се ползва от тях за производствени нужди, обясни Маринов.

„В момента достъпна за кандидатстване е втората процедура от ПВУ за „ИКТ решения и киберсигурност“ за 30,6 млн. лв., по която проекти се приемат до 19 декември. До момента са подадени над 3 000 предложения от фирмите за близо 60 млн. лв.“, обяви Маринов. Той допълни, че по тази мярка дигитализацията, мерките
за киберсигурност и информационните технологии ще бъдат плащани 100 % от ПВУ, без нужда от съфинансиране на фирмите.

По думите му, до края на годината Министерството на иновациите ще обяви списъците на всички фирми, които ще получат финансиране по първата отворена процедура от ПВУ – „Технологична модернизация“ с бюджет 260 млн. лв. за нови машини и съоръжения в малките и средните фирми. По нея се кандидатстваше до края на септември. „Вчера завърши първата фаза на оценката на всички 2537 подадени проектни. Към финалната фаза продължават над 2000 от тях“, обяви Маринов. И подчерта, че това ще бъдат първите фирми в страната, които ще получат финансиране от ПВУ, защото само МИР има отворени процедури по него. Зам.-директорът каза още, че кандидатстването е максимално улеснено, тъй като става изцяло онлайн в системата ИСУН 2020, без подаване на документи на хартия.

ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА