НПО-та в готовност за протест заради предложение за вятърни електроцентрали в Черно море

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Те настояват да бъде оттеглен Законът за енергията от възобновяеми източници, който регламентира изграждането на вятърни електроцентрали в Черно море

Неправителствени организации от туризма, рибарския сектор и организации свързани с опазването на природата настояха да бъде оттеглен Законът за енергията от възобновяеми източници в морски пространства, който регламентира изграждането на вятърни електроцентрали в Черно море.

Липсата на комуникация между правителството и бизнеса води до недоволството на бранша, заяви Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

“Много ясно искаме да кажем, че не искаме да преработваме абсолютно нищо. Искаме този закон да бъде оттеглен и ако се внася наново подобно нещо, то тази кръгла маса отпреди две седмици трябва да се случи от ден първи, така че всички засегнати да седнем на една маса и да участваме в писането на закона”, предаде БНР.

Изграждането на вятърни електроцентрали в Черно море ще засегне рибарския сектор, каза Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни продукти.

“Засегнати сме от факта, че никой не се обърна към нас. От 2 години нашата асоциация изпраща писма до съответните институции. Август месец е последното писмо от Консултативния съвет за Черно море, който е орган на Европейската комисия със седалище във Варна с препоръка към министъра на околната среда и водите, министъра на земеделието и министъра на енергетиката”.

“Според нас такъв закон, отделен от Закона за възобновяемите енергийни източници, по принцип, не е необходим. Ако нещо специфично за морска среда трябва да бъде урегулирано в правната уредба, това може да бъде направено чрез закона за ВЕИ и всички инвеститори във възобновяеми енергийни източници да бъдат равнопоставени”, посочи Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците.

Ако документът не бъде оттеглен, има готовност за протестни действия, посочиха организациите.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА