Промените в Закона за ВЕИ в морските пространства предизвикаха спорове в Парламента

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Спор в парламента по повод първото четене на промените в Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, с които се въвежда Планът за действие за европейския сектор на вятърната енергия, който цели значително да ускори инвестициите в нови вятърни мощности както на сушата, така и в морските пространства до 2030 година.

С обсъждания законопроект се цели да се регламентира използването на възобновяеми енергийни ресурси в българската акватория на Черно море, така че да се отключи потенциалът на нов икономически сектор, предаде БНР.

По повод обсъждания закон, през декември рибари от Северното Черноморие изразиха готовност да излязат на протести и да блокират пътища. Новият закон предвижда изграждането на ветрогенератори в акваторията на Черно море около Шабла, Каварна и Варна, а един от текстовете гласи, че морските пространства ще бъдат давани на концесия за срок от 30 години. По този повод рибарите настояха да бъде организирана кръгла маса, на която да бъде обсъдено как ветрогенераторите в Черно море ще се отразят на морските обитатели, екосистемите, дънните организми, а и на риболова

Критики и съмнения за лобизъм и унищожаване на туризма дойдоха от опозицията.

“Една интересна законодателна техника, с която се разписват закони. Тя е плашещо притеснителна в стил: “Ала-бала. Имало едно време едно море”, коментира Памела Митова от “Има такъв народ”.

“Виждаме в част от докладите, че се говори, че нямало да пречи на корабоплаването. А някой нещо да спомена за туризма? Предполагам, вие сте наясно, че имаше подобни проекти за изграждане на ветропаркове над “Албена” и Слава Богу, успяха да ги спрат, защото щяха да закрият комплекс “Албена”. Някъде да сте виждали такива ветропаркове във френската Ривиера, в испанската Ривиера? Има ги в Северно море, но в Северно море някой да ходи на плаж?”, подчерта Борислав Гуцанов от БСП.

Делян Добрев от ГЕРБ се съгласи, че съоръженията трябва да са далече от плажовете:

“Господин Гуцанов, единственото нещо, в което намирам резон във Вашето изказване, беше този закон и тези инвестиции да не пречат на туризма. Тук сте съвсем прави. Затова в този удължен срок, който ние ще подкрепим, ще можем да дадем всички предложения за това в кои зони и на колко километра трябва да бъдат отдалечени тези инвестиции от брега, за да не се виждат”.

“Вие, господин Гуцанов, когато застанете на брега, може да виждате максимум на 6 километра. От брега тези перки дори да са на най-близкото възможно разстояние, тоест на 20 километра, по никакъв начин не могат да бъдат видени”, намеси се Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

За Владислав Панев родната ни електроенергия става прекалено скъпа:

“Огромна част от вноса на България идва от Румъния, където основни производители в момента, основни източници на енергия, са именно вятърните централи, а също и ВЕЦ-овете. Ние без да развием вятърна енергия следващите години, през зимата вместо това ще сме на електроенергия”.


Още по темата:

Рибари от Северното Черноморие с готовност за протест заради нов закон за ветрогенератори в морето

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА