До 7,7% падат митата за адаптирани млека в Китай

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

До 7,7%  ще паднат митата за адаптирани млека в Китай. До момента процентът беше 17,3%. Промените са заложени от началото на декември, а целта е да се пресече  нелегалната онлайн търговия. За някой специфични формули, като свободните от лактоза млека, ще се прилага нулева ставка. Китай намали драстично и тарифите за внос от чужбина на 187 продукта. Това е с цел подхранване на икономическия растеж чрез провокиране на вътрешното потребление.  Финансовото министерство на страната намали тарифите на стоки от чужбина от 17.3% до 7.7%. Част от вносните стоки, които ще поевтинеят на вътрешния китайски пазар попадат разнообразни продукти, като лекарства, храни, дрехи, хранителни добавки и др. Управляващите искат да накарат китайците да харчат парите си в страната, вместо да пътуват за чужбина, за да пазаруват по-евтини чуждестранни стоки.

За пазарно сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа (ЦИЕ), страната се обърна още през  2012 г. Като отправеното предложение беше относно регионално сътрудничество в рамките на формулата „16+1“. Пекин бе решил да създаде в района своя своеобразна база. Освен отваряне на региона (ЦИЕ) за инвестиции, форматът „16+1“ има намерение да обогати и формира отношенията на Китай с Европейския съюз и да се превърне в инструмент за изграждане на положителен образ на Китай и страните от ЦИЕ. През 2011, Китай възобнови сътрудничеството си с тази група държави. По инициатива на Китай през 2011 г. в Будапеща бе организиран икономически форум. Една година по-късно, се проведе първата среща на ниво правителствени ръководители във Варшава, която маркира официалния старт на формулата „16+1“, пише china2ceec.org. Тази формула за сътрудничество ще допринесе за координирането на политиката, следвана от Пекин по отношение на държавите от Централна и Източна Европа. Сътрудничеството Китай – ЦИЕ предостави нова движеща сила на традиционно приятелските отношения между Китай и страните от ЦИЕ. Сътрудничеството на Китай с ЦИЕ е в съответствие с отношенията на Китай с ЕС и потвърждава отново ангажимента за задълбочаване партньорството за мир, растеж, реформи и цивилизация, основано на принципите за равенство, уважение и доверие, като по този начин допринесе за реализиране стратегическата програма за сътрудничество на ЕС – Китай 2020.

 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама