Днес започва „Фестивал на Лавандулата 2015“

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

За втора поредна година предстои провеждането на „Фестивал на Лавандулата 2015“. Фестивалът популяризира водещата позиция на България като световен лидер в производството на лавандулово масло, да привлече общественото внимание върху значението на лавандулата като земеделска и индустриална култура. Събитието предоставя възможност за пълноценна дискусия между земеделски производители, собственици на рафинерии, агроспециалисти и представители на държавните институции от сектор „Земеделие“. Фестивалът помага за утвърждаването на традиционно добрите взаимоотношения между отделните работни звена – от процеса на отглеждане на лавандулата, през извличането на етеричното масло до приложението му в индустрията.

Фестивалът на Лавандулата се провежда в две последователни издания – на 18 юли в с. Средно Градище, община Чирпан и на 25 юли в Генерал Тошево. Районът на Чирпан е мястото, където за пръв път през 1907 г. са направени лавандулови насаждения, а в последните десетина години Добруджа стана втори дом на земеделската култура. Към днешна дата над 300 земеделски стопани от цялата страна обработват лавандулови насаждения с площ от над 12 хиляди декара. От 2012 г. България е на първо място по производство на лавандулово масло в света. Годишно страната дава 120 т етерично масло, а Франция произвежда 30 тoна. Поради благоприятния климат и специфично съдържание на почвите, качеството на българското лавандулово масло нарежда страната ни сред най-добрите. Българското лавандулово масло е много търсено в САЩ, Япония, Германия, Франция и страните от Близкия Изток.

Другата цел на проекта е да привлече вниманието на младите хора, чиито корени са трайно свързани със земята. Тази инициатива ще им даде повече увереност и оптимизъм в перспективата да отглеждат лавандула, като по този начин си осигурят стабилен и растящ доход, произвеждайки реален продукт и помагайки за развитието на модерното земеделие в България.

През 2014 г. „Фестивалът на Лавандулата“ събра над 1000 гости и жители на Чирпански регион. На работна среща присъстваха над 120 земеделски стопани от Тракия и Добруджанска, пряко ангажирани в отглеждането на лавандула. Участие в дискусията взеха и представители на областна дирекция „Земеделие“ – Стара Загора, регионална дирекция „Фонд Земеделие“, представители на МЗХ, МИГ – Чирпан, собственици на розоварни от региона.

Децата се забавляваха в лавандулова работилница, в която се научават интересни подробности за лавандулата и нейното широко приложение.
Лавандуловият базар придава колорит и автентичност на празника, като същевременно предоставя възможност на предприемчиви търговци и занаятчии да изложат лавандулов мед и вино, домашно приготвени сладка и различни лакомства с дъх на лавандула, артистични апликации, рисунки върху керамика, декупажни техники, биокозметични продукти.

През 2016 г. организаторите предвиждат Фестивалът на лавандулата да се провежда в тридневен формат, който освен вече традиционно утвърдилите се работни срещи, лавандулова работилница и детски конкурси, спортни мероприятия, както и автентичния лавандулов базар, ще включва също открита сцена за млади таланти, фолклорен блок – надиграване и песни, картинни и фотоизложби, карнавално шествие, конкурс „Кралица на Лавандулата“, джаз-вечер и рок концерт.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements