Днес е Световният ден на влажните зони

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Днес е Световният ден на влажните зони. Денят се отбелязва всяка година на 2-и февруари. През 2017 г. мотото, под което минава денят, е: „Влажните зони за намаляване риска от бедствия“. Влажните зони предотвратяват или смекчават ефекта от наводнения върху прилежащите земеделски или урбанизирани територии, подхранват подземните води,  ограничават ерозията, пречистват водите и поддържат биологичното разнообразие, предоставят голям брой суровини, съобщават от Министерството на околната среда.

При засушаване влажните зони служат като естествени резервоари на водата. Така забавят засушаването и компенсират недостига на вода.

Мотото на деня е провокирано от увеличаващата се честота на природните бедствия. Заради климатичните промени се очаква тенденцията да се засили в бъдеще. Въпреки значимостта си, влажните зони в световен мащаб изчезват. Научни оценки сочат, че поне 64% от влажните зони в световен мащаб са изчезнали от 1990 г. до момента.

 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА