Днес е Международният ден на бирата

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Днес е Международният ден на бирата. Празникът традиционно се отбелязва в първия петък на август. По този повод  „Агрозона“ се озова в галерията, където изкуството среща приятните напитки „Антракт“.

Там, в самия център на София, забързаният делник излиза в антракт. Прекрачиш ли прага, в ума ти изплуват две думи: лежерство и артистизъм. И има над 25 вида бира. Главната цел на заведението е да предложи на българския пазар интересни бири от цял свят, обясни Гергана Дикова, чаровна дама с вкус към качествената бира.

По стените на заведението открихме изложба с десетки подложки за бира, събирани от цял свят, както и капачки от пиво, произведено зад граница. За запалените почитатели на бирата се предлага „Езикът на бирата“ на Людмил Фотев –единствената българска бирена енциклопедия, разказа Гергана.

От вносните бири най-много в „Антракт“ са немските – 6 вида. Любителите на новите усещания на небцето тук могат да опитат напитка между бира и кафе, такава с аромат на канела, на анасон или високоградусовата датска бира – 9,2 градуса. Най-нискоалкохолното пиво, което се предлага, е датско, с плътен вкус на хмел и е 2,7 градуса. Най-скъпата бира е 7,50 лв. В асортимента влизат и японска, и китайска бира. Те, очаквано, са с по-нисък алкохолен градус. Наред с интересните вкусове, се предлагат и традиционните за нашия пазар марки. Въпреки голямото разнообразие, посетителите предпочитат българското производство. Нетрадиционните за пазара ни еликсири от хмел се харесват по-скоро от ценители и не са за масовия вкус

В „Анткракт“ се предлага и новата българска бира „Диво пиво“. Повече за потайностите на заведението, както и интервю с Николай Димитров, един от създателите на бутиковото родно пиво, четете в сп. „Агрозона“.

Анета Стефанова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements