Бирата на Октоберфест получи европейска защита

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Тя се приготвя по специфичен начин, традиционен само за Мюнхен

Европейската комисия (ЕК) одобри бирата на Октоберфест (Oktoberfestbier) като ново защитено географско указание (ЗГУ) от Германия. Процесът на производство на бира, който се провежда в град Мюнхен, започва с натрошаване на малца и накисване и завършва с период на съхранение от приблизително 4 до 11 седмици, през който младата бира естествено се обогатява с въглероден диоксид и отлежава, докато придоби окончателния си вкус. Една от особеностите на бирата е използването на вода, извлечена от дълбоки извори в град Мюнхен, започвайки от третични слоеве (до около 250 м дълбочина).

Репутацията и специалните характеристики на „Oktoberfestbier“ се дължат на традиционен метод на производство, правен през вековете, и на изключителната слава на Октоберфест в Мюнхен, който се провежда всяка година между средата на септември и началото на октомври. Започва с първата бъчва „Oktoberfestbier“, разрешена от Oberbürgermeister. настоящата световна известност на „Oktoberfestbier“ се основава, наред с други неща, на факта, че в Мюнхен бяха въведени иновации на ранен етап от процеса на варене, което имаше решаващо влияние върху качеството на бирата. Фактът, че „Oktoberfestbier“ се приготвя специално за Октоберфест, допринесе много за изключителната репутация на тази бира. Тази бира се продава по целия свят под етикета „Oktoberfestbier“.

Това ново име ще бъде добавено към списъка с 1 598 вече защитени земеделски продукта, казват още от ЕК.

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА