Тя се приготвя по специфичен начин, традиционен само за Мюнхен
Европейската комисия (ЕК) одобри бирата на Октоберфест (Oktoberfestbier) като ново защитено географско указание (ЗГУ) от Германия. Процесът на производство на бира, който се провежда в град Мюнхен, започва с натрошаване на малца и накисване и завършва с период на съхранение от приблизително 4 до 11 седмици, през който младата бира естествено се обогатява с въглероден диоксид и отлежава, докато придоби окончателния си вкус. Една от особеностите на бирата е използването на вода, извлечена от дълбоки извори в град Мюнхен, започвайки от третични слоеве (до около 250 м дълбочина).
Репутацията и специалните характеристики на „Oktoberfestbier“ се дължат на традиционен метод на производство, правен през вековете, и на изключителната слава на Октоберфест в Мюнхен, който се провежда всяка година между средата на септември и началото на октомври. Започва с първата бъчва „Oktoberfestbier“, разрешена от Oberbürgermeister. настоящата световна известност на „Oktoberfestbier“ се основава, наред с други неща, на факта, че в Мюнхен бяха въведени иновации на ранен етап от процеса на варене, което имаше решаващо влияние върху качеството на бирата. Фактът, че „Oktoberfestbier“ се приготвя специално за Октоберфест, допринесе много за изключителната репутация на тази бира. Тази бира се продава по целия свят под етикета „Oktoberfestbier“.
Това ново име ще бъде добавено към списъка с 1 598 вече защитени земеделски продукта, казват още от ЕК.