Днес е Европейският ден на шоколада – истински повод за сладък празник за всички любители на какаовото изкушение. На този ден в далечната 1550 г. е пристигнала първата пратка шоколад в Европа. Европейците откриваме доста късно тонизиращата храна, съобщава wired.com. Далеч по-отдавна в Мексико, Централна и Южна Африка са започнали да култивират какаовото растение. Археолози са открили свидетелства за това още в далечната 1250 година преди Новата ера.
Маите са отглеждали какао и са ползвали зърната му за церемониални напитки. През пети век ацтеките консумирали напитка, известна като “горчива вода” – в нея се съдържало какао, имало още ванилия и чили. Ацтеките толкова ценели какаовите зърна, че ги използвали дори като еквивалент на парично средство. Неслучайно в Музея на шоколада в Прага и до днес е посочено на колко какаови зърна са се равнявали различни стоки.
Днес сме щастливци, защото от деца познаваме сладостта на какаовия десерт. Всъщност, въпреки че масовият потребител предпочита шоколада млечен – със сладък вкус, мляко на прах (рецептата изисква то да е на прах) и захар, лекарите са категорични, че полезният шоколад е всъщност натуралният. Колкото по-високо е процентното съдържание на какао, толкова повече ползи носи блокчето за организма. Какаото съдържа магнезий, който предотвратява мускулни крампи и подобрява настроението. Освен това е доказано, че шоколадът предизвиква отделяне на хормони на щастието и съответно, намалява стреса. Натуралният вид на десерта е богат също на антиоксиданти, има и тонизиращо действие.
Снимка: FreeImages.com/Carolyn Schweitzer