Днес е Европейският ден на шоколада

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Днес е Европейският ден на шоколада – истински повод за сладък празник за всички любители на какаовото изкушение. На този ден в далечната 1550 г. е пристигнала първата пратка шоколад в Европа. Европейците откриваме доста късно тонизиращата храна, съобщава wired.com. Далеч по-отдавна в Мексико, Централна и Южна Африка са започнали да култивират какаовото растение. Археолози са открили свидетелства за това още в далечната 1250 година преди Новата ера.

Маите са отглеждали какао и са ползвали зърната му за церемониални напитки. През пети век ацтеките консумирали напитка, известна като “горчива вода” – в нея се съдържало какао, имало още ванилия и чили. Ацтеките толкова ценели какаовите зърна, че ги използвали дори като еквивалент на парично средство. Неслучайно в Музея на шоколада в Прага и до днес е посочено на колко какаови зърна са се равнявали различни стоки.

Днес сме щастливци, защото от деца познаваме сладостта на какаовия десерт. Всъщност, въпреки че масовият потребител предпочита шоколада млечен – със сладък вкус, мляко на прах (рецептата изисква то да е на прах) и захар, лекарите са категорични, че полезният шоколад е всъщност натуралният. Колкото по-високо е процентното съдържание на какао, толкова повече ползи носи блокчето за организма. Какаото съдържа магнезий, който предотвратява мускулни крампи и подобрява настроението. Освен това е доказано, че шоколадът предизвиква отделяне на хормони на щастието и съответно, намалява стреса. Натуралният вид на десерта е богат също на антиоксиданти, има и тонизиращо действие.

Снимка: FreeImages.com/Carolyn Schweitzer

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements