Динамично време през следващите дни, прогнозират се дъжд и сняг

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

През периода критични минимални температури за неукрепналите есенници не се прогнозират

През изтеклия период регистрираните наднормените температури в източните райони от страната и наличието на много добри почвени влагозапаси създадоха условия за протичане на забавена вегетация при есенните посеви.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време. В полските райони отново се очакват валежи от дъжд и сняг и увеличение на влагозапасите в по-дълбоките почвени слоеве, съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Прогнозираните средноденонощни температури, в по-голямата част от страната около и под биологичния минимум, ще поддържат в относителен покой есенните посеви.

В средата на декември при зимните житни култури ще се наблюдават фазите: поникване, 1-2 лист и фаза трети лист при част от посевите в Дунавската равнина.

През периода критични минимални температури за неукрепналите есенници не се прогнозират.

Повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве ще ограничава провеждането на сезонните почвообработки.

В средата на периода валежи не се очакват и условията ще позволяват извършване на фитосанитарните дейности при трайните насаждения.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА