Димитър Греков изненадващо посети Борсата за семена и посадъчен материал в Добрич

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Кметът на Добрич Детелина Николова посрещна министъра на земеделието Димитър Греков и двама от заместниците му на Борсата за семена и посадъчен материал, организирана от “Добрички панаир” АД. Изненадващата визита на министъра и екип от аграрното министерство завари празна изложбената палата, като постепенно прииждаха изложителите и министър Греков влезе в разговор с тях, предаде Радио “Добруджа”.

„Тук съм по-скоро, за да чуя производителите, самото откриване не е толкова важен акт, Добрички панаир си заслужава уважението“, изтъкна министър Греков. Той обяви намерението за откриване на Обучителен център, който да е близо до практиката за студенти и ученици. „Държим на онази връзка Образование-Наука-Бизнес“, посочи проф.Греков. С откриване на Центъра за обучение към аграрен и технически университет ще се разшири и дейността на ДЗИ. „Никой не е говорил за закриване на земеделски институти“, категоричен бе Греков. За ДЗИ в Ген. Тошево той изтъкна, че разполага с прекрасни кадри, които трябва да се използват по-пряко за обучение. „Няма да бъдем доматена република. Страната без наука е загубена“, декларира аграрният министър. В екипа, с който пристигна министър Греков, бяха и заместниците му Явор Гечев и Бюрхан Абазов.

„15 милиарда лева ще бъдат инвестирани в земеделието“, съобщи министър Греков. „10 милиарда са директните плащания към производители и 5 милиарда по Програмата за развитие на селските райони. Все повече зърнопроизводители се интересуват от връзката с животновъдството“, посочи Димитър Греков. Той допълни, че ще се търсят възможности за допълнително плащане за интензивни култури. Специални преработвателни предприятия ще подпомагат различните борси.

Две рибни борси ще се разкрият по северното и южно Черноморие. По отношение на рибарското пристанище в Балчик, аграрният министър каза, че са намерили тежко наследство, няма актове за собственост, търсят се средства, които не фигурират в бюджета. След като разгледа изложението на “Добрички панаир ” АД министър Греков и заместниците му Гечев и Абазов ще се отправят към Златни пясъци, където днес се открива Втората национална среща на земеделските производители в България, организирана от АЗПБ, чиито председател е бившият земеделски министър Венцислав Върбанов.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements