Димитър Греков: Интересът към „Агра 2014“ показва, че земеделието ще издърпа и други сектори на икономиката

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

 Интересът към Агра 2014 показва, че земеделието ще издърпа и други сектори на икономиката. Това заяви земеделският министър Димитър Греков  на пресконференция по повод откриването на изложението „Агра 2014“ в Пловдив днес. Той изтъкна изключително високия тренд на  пловдивската експозиция.

Министърът съобщи, че с 26% в сравнение с миналата година са се увеличили площите като 479 са директните изложители от 7 държави, а 96 компании се представят за първи път. Според  домакините  изложението се е оформило като най-голямо в Югоизточна Европа. Земеделският министър акцентира върху присъствието на биопроизводителите  както и на факта, че експозицията е връзка между наука, бизнес и възможност за международни контакти. Той припомни силния старт за агробизнеса с изплащането на всички субсидии още в началото на тази година.

Изнасяме агнета директно за Франция

Димитър Греков даде пример с договора, които сме сключили с „Ил дьо Франс“ за износ на тежки агнета за Франция, уговорен по време на парижкото агроизложение в края на февруари. Нашите овцевъди ще могат да продават агнетата си направо в Страната на петела, а не както досега първо на италианците. Той обясни, че италианските фермери са купували на изключително изгодни за тях цени леки агнета от българските си колеги, доугоявали са ги и след това са ги продавали скъпо на французите.

Светлана Трифоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама