Дигитализираме животновъдството в следващите 10 години

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

 

Пандемията от COVID-19 и причинената от нея криза ще стимулират дигиталната трансформация на животновъдството, сигурни са експерти от най-големите международни изследователски и производствени организации, свързани с производството на храни. В допълнение, населението на Земята се увеличава, става все по-трудно да се произвежда храна, което според тях не може да се направи без разработването и въвеждането на нови технологии, предава Птицефабрики Украйньi.

Точна генетика чрез промяна на ДНК на животните

Земеделските производители по целия свят, освен че увеличават производителността, са загрижени и за увеличаването на устойчивостта на растенията и животните към различни болести. Следователно, технологиите на т. нар. Прецизна генетика ще се развият, стигат до заключение експерти по целия свят.

Развитието в посока „прецизна генетика“ вече е в ход. Например, учените от американската компания Acceligen променят ДНК-то на крава, за да блокират някои характеристики и да развият други. Докато, както уверяват специалистите на компанията, животните с променена ДНК се раждат здрави, те не се нуждаят от постоянен ветеринарен надзор.

Предполага се, че технологиите за „точна генетика“ трябва да доведат до намаляване на разпространението на сериозни епизоотии, които водят до масови смъртни случаи на добитък и финансови загуби на земеделските предприятия. Въпреки това, в много страни, например Русия, дейностите по  компаниите, популяризиращи такива технологии, все още са предпазливи, тъй като процесът е свързан с използването на генетично модифицирани организми.

Бургери с кюфтета от боб.

Зеленчуково месо- що е то?

До 2040 г. само 40% от месните продукти в света ще бъдат от животински произход, според анализатори на световният производител на селскостопанска техника CLAAS, които изготвят годишен доклад за основните иновации в селското стопанство. Сега, казват експертите, около 65% от обработваемата земя по света е заета от добитък. Важно е да се земните ресурси да се пестят, поради което много изследвания са насочени към разработване на технологии за производство на продукти с протеини от неживотински произход. За производството на месо се предлага да се използват суровини от растителен произход.

 

Въвеждане на изкуствен интелект в родилното отделение

Около 85% от световния растеж на селскостопанското производство през следващите 10 години ще дойде от въвеждането на технологии за увеличаване на добивите и производителността, според наскоро публикувания доклад на ФАО с прогнози за сектора до 2029 г.

ИАРА, миди, Agrozona.bgЕксперти от Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са уверени, че аквакултурите ще изпреварят риболова в света до 2024 г. А световното производство на добитък ще нарасне с 14%, изпреварвайки прогнозираното увеличение на броя на добитъка.

Тези промени ще се осъществят чрез въвеждането на иновативни технологии, по-специално системи за изкуствен интелект. Такива системи ще позволят да се планират дажби, време и интензивност на храненето на животните, тяхното ежедневие. Те също така ще могат да проследяват болестите по животните и да наблюдават действията на персонала.

Е-търговиякоронавирус, Agrozona.bg

Електронната търговия ще бъде въведена в селскостопанската търговия през следващите години. „Цифровата трансформация може да се определи като преход на компаниите до етап, в който цифровите технологии стават гръбнакът на техните продукти и услуги, давайки тласък на развитието на нови форми на работа и нови бизнес модели“, се казва в съвместната прогноза на ОИСР и ФАО за 2020-29 г.

През следващите 10 години предлагането на храни ще изпревари търсенето. Следователно цените за повечето стоки в реално изражение ще останат на сегашното ниво или ще спаднат, прогнозира ФАО. В селското стопанство ще бъдат въведени технологии за дистанционна продажба.

Електронната търговия процъфтява по целия свят благодарение на технологичните иновации, нарастващото използване на мобилни устройства и разширяването на достъпа до Интернет. В резултат на това достъпът до пазара ще се подобри, производителите ще могат да се радват на по-добри цени, а потребителите ще получават пресни продукти.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама