Десислава Танева: Законът за ВЕИ-та върху земеделска земя трябва да се преразгледа

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Тези промени по никакъв начин не бяха обсъждани в Комисията по земеделие, коментира още Танева

Законодателните промени, засягащи възможността върху определени категории земеделски земи да се поставят инсталации за производство на енергия от ВЕИ, са необосновани, включително от гледна точка на конституционосъобразността. Текстовете трябва да бъдат преразгледани. Това заяви в интервю за БНР Десислава Танева, председател на земеделската комисия в Народното събрание.

Промените в Закона за опазване на земеделските земи бяха направени през преходни и заключителни разпоредби в Закона за енергията от ВЕИ, а държавният глава Румен Радев сезира по темата Конституционния съд. Промените провокираха сериозно напрежение сред земеделците.

“Има стара българска поговорка – бързата работа, срам за майстора. В такава структуроопределяща област за един сектор, за който трудностите в средносрочен план тепърва предстоят, се правят промени без задълбочена процедура за обществено обсъждане”, подчерта Танева в предаването “Преди всички”.

“Тези промени по никакъв начин не бяха обсъждани в комисията по земеделие. На всичкото отгоре, тези предложения са били предложени между първо и второ четене. До нашата комисия нито един от тези текстове не е достигнал.”

Промените в Закона за ВЕИ беше наложително да се приемат бързо заради срокове и условия по ПВУ, уточни Танева, която не допуска лобизъм и отдава приемането на тези текстове единствено на бързане. Тя е категорична, че текстовете следва да се преразгледат.

Има детайли, които на практика ще попречат на прилагането им, което е добре за интересите на земеделските производители, допълни още председателят на комисията по земеделие.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА