Депутатите приеха на второ четене текстове от Законопроекта за защита на растенията

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Депутатите приеха на второ четене текстове от Законопроекта за защита на растенията, внесен от Министерски съвет, предава агенция „Фокус”. Със законопроекта се създават условия за опазване на растенията чрез прилагане на продукти за растителна защита, които представляват най-малък риск за здравето на хората и околната среда. За целта се въвежда изискването за спазване на общите принципи на интегрираното управление на вредителите, като на лицата, които използват пестициди в рамките на професионалната си дейност, се предоставя възможност да ползват информация относно развитието на вредителите, степента на нападение и ареала на тяхното разпространение и да прилагат нехимични алтернативи на пестицидите.
Предвидено е одобряването на Национален план за действие за устойчива употреба на пестициди, съдържащ количествени и други цели, мерки и срокове за намаляване на рисковете и въздействието на употребата на пестициди върху здравето на хората и околната среда; насърчаване въвеждането на интегрираното управление на вредителите и други алтернативни методи и установяване на хармонизирани показатели за определяне на риска при употребата на продукти за растителна защита. Националният план се приема от Министерския съвет, а БАБХ е един от органите, участващи в процеса на неговото изготвяне, съгласуване и приемане.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА