Дефицитът на почвена влага остава лимитиращ фактор за вегетацията на засетите есенни посеви

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до климатичните норми. В началото на периода се прогнозират валежи, но те ще бъдат без стопанско значение и дефицитът на почвена влага остава лимитиращ фактор за вегетацията на засетите есенни посеви. Това съобще Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Част от намиращите се в начален стадий от вегетацията си зимни житни култури са в критично състояние

В южните райони и през следващия период отсъствието на влага в горните почвени слоеве ще задържа поникването на зимните житни култури. Вследствие задълбочилото се есенно засушаване посевите с пшеница в Дунавската равнина и в източните райони на страната са неравномерно поникнали. Част от намиращите се в начален стадий от вегетацията си зимни житни култури са в критично състояние. Повишена е  вероятността на места в югоизточните райони за изсъхване на покълналите семена и поникналите, недобре вкоренени, посеви.

Сухата почва ще възпрепятства провеждането на сезонните почвообработки

И през следващия период сухата и сбита почва ще възпрепятства провеждането на сезонните почвообработки и ще забави, след агротехническите срокове, приключването  сеитбата на зимните житни култури.

Вероятност за валежи и положителна промяна в агрометеорологичните условия се прогнозира в края на следващия седемдневен период.

През повечето дни от периода условията ще позволяват извършване на фитосанитарни дейности при овошките.

Краят на второто десетдневие на ноември е подходящ срок за засаждане на овощни култури.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements