Държавните помощи за зърнопроизводство ще се запазят същите и през 2015 г

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

През следващата година ще се запазят съществуващите държавни помощи за зърнопроизводство, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на Четвъртия агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Пловдив, съобщава пресцентърът на МЗХ. По думите на Танева държавна помощ ще има за намалената акцизна ставка върху горивата, компенсирането на загуби за напълно пропаднали площи заради природни бедствия, преотстъпването на корпоративен данък и за насърчаване използването на висококачествени семена.

Сред най-важните задачи министър Танева посочи стартирането на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 в началото на 2015 г.  с мярката за инвестиции в земеделските стопанства. По думите й, министерството ще работи за балансирано развитие на всички производства и за облекчаване администрирането на подпомаганията.

Като приоритет на министерството Десислава Танева определя и актуализацията на законодателството за поземлените отношения. „Това ще бъде дълъг процес, който ще стимулира развитието на наистина модерно земеделие“, обяснява министърът.По думите й през декември ще бъдат платени средствата за агроекология, необлагодетелстваните райони и Натура 2000, а през януари – и директните плащания.

Танева припомни, че бюджетът за директни плащания за 2015 г. ще бъде над 1,4 млрд. лв. „Това е важен фактор в дохода на стопаните и наша цел е да опростим изискванията, така че тези пари да достигнат до активните фермери“, отбеляза тя. „Мога да Ви уверя, че в наше лице ще имате партньор за откровен диалог и намиране на възможните най-добри решения“, категорично заяви министърът.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама