Държавна помощ: ЕК одобри българска схема в размер на 8 млн. евро за подпомагане на селскостопанските производители

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

ЕК одобри държавна помощ за напояване на земеделски култури за реколта 2023

Днес Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“. Тя е разработена в съответствие с Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.

Мярката е с бюджет от 16 млн. лева и е насочена към регистрираните стопани, които отглеждат земеделски култури, чиято технология на производство изисква напояване

Помощта се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства за покриване на част от направените разходи за напояване за настоящата реколта. Финансовата подкрепа ще допринесе за намаляване на неблагоприятния ефект от икономическата криза и повишената инфлация, и ще подпомогне преодоляването на трудностите, които стопаните изпитват. В резултат от подпомагането се очаква подобряване на ликвидността на стопанствата, запазване на дейността им и осигуряване на пазарна устойчивост и конкурентоспособност.

Предстои с решение на  УС на ДФ „Земеделие“ да бъдат утвърдени бюджета и указанията за прилагане на помощта.

Европейската комисия одобри схема на приблизителна стойност от 8 млн. евро (16 млн. лева) в подкрепа на сектора на първичното селскостопанско производство в България в контекста на войната на Русия срещу Украйна. Схемата беше одобрена съгласно приетата от ЕК на 9 март 2023 г. Временна рамка за кризи и преход за държавна помощ в подкрепа на мерки в сектори, които са от ключово значение за ускоряване на екологичния преход и намаляване на зависимостта от горива.

Схемата на помощта предвижда предоставяне на ограничени по размер помощи под формата на преки безвъзмездни средства. Целта на мярката е да се подпомогнат селскостопанските производители, които изпитват недостиг на ликвидност поради увеличението на разходите за вода, която е ключов фактор за селскостопанското производство, и по този начин да се гарантира продоволствената сигурност.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements