Държавите от ЕС са разделени относно финансирането на помощта за затруднени фермери

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
6 Минути

Наличните пари – приблизително 450 милиона евро – няма да бъдат достатъчно големи, за да разрешат кризата

Европейските министри на земеделието все още са раздвоени дали е по-подходящо да се използва бюджетът на ЕС или държавната помощ за спасяване на фермери, изправени пред повишени цени на суровини като торове.

На месечната си среща министрите на земеделието от ЕС-27 обсъдиха неотдавнашното съобщение на Европейската комисия, определящо широк план за укрепване на производството на торове в ЕС, заедно с намаляване на зависимостта на фермерите от тях, съобщава EUROACTIV.

Въпреки че приветстваха общото съдържание на съобщението, министрите очакваха различен набор от бързи действия, особено когато става въпрос за подпомагане на увеличените разходи, които земеделските стопани трябва да поемат.

В документ, представен в кулоарите на срещата, коалиция от 16 държави-членки, водена от Испания, призова за по-краткосрочни решения на кризата с торовете.

След Съвета на ЕС еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски изброи трите възможни източника на финансова помощ, с които страните членки могат да намалят тежестта на фермерите.

Едната е държавна помощ – пари, разпределени от всяка държава-членка – която „трябва да се използва по изключение“, тъй като технически не е разрешена в ЕС.

В края на октомври Комисията временно измени антитръстовите правила на ЕС до декември 2023 г., като позволи на страните да подкрепят фермерите и производителите на торове до максимална сума от 150 милиона евро на спасителен пакет с таван за индивидуална помощ, увеличен до рекордната сума от евро 250 000.

Друг източник е селскостопанският кризисен резерв – фонд, включен в схемата на Общата селскостопанска политика (ОСП), който може да се използва за финансиране на извънредни мерки за противодействие на смущенията на пазара, засягащи производството или дистрибуцията. Фондът беше задействан за първи път през април.

Активирането на кризисния резерв през следващата година ще изисква съгласието на всички министри на земеделието на ЕС, но, както припомни Войчеховски след срещата, „ние не предприемаме никаква инициатива в тази посока [в момента]“.

Последният източник на финансиране е данъкът за солидарност – данък върху неочакваните печалби, наложен от страните от ЕС на енергийните компании, които реализираха прекомерни печалби по време на кризата. Тези пари „могат да бъдат пренасочени към онези компании, които са претърпели извънредни загуби“.

 

Комисията очертава план за укрепване на хранително-вкусовия сектор срещу кризата с торовете

Европейската комисия разкри съобщението си относно торовете, в което се очертават редица мерки, предназначени да осигурят наличността и достъпността на ключовия суровина на фона на смущенията, причинени от войната в Украйна.

 

Министрите се разделиха за държавните помощи

Като се има предвид липсата на свежи пари в плана на Комисията за торове, държавната помощ става доста привлекателна опция за страните членки, като се има предвид, че не само беше увеличен таванът за държавна помощ, но и критериите за предоставяне на изключения от правилото за държавна помощ също бяха опростени.

Въпреки това много министри от ЕС предупредиха Комисията, че по-високият таван на държавната помощ не може да бъде решението на всяка криза и че трябва да се обсъдят допълнителни решения за финансиране.

За испанския министър на земеделието Луис Планас, например, използването на държавна помощ за справяне с кризата с торовете „трябва да бъде изключение, а не норма“.

Той също така предупреди, че това може да е „промяна на условията на конкуренция в рамките на съюза“.

Ирландия, Португалия, Полша, Латвия, Словакия и Гърция са сред страните, които подкрепят документа на Испания, който призовава за по-краткосрочни решения и призовават комисаря по земеделието да погледне отвъд държавната помощ.

Те подчертаха, че мерките за подпомагане трябва да бъдат европейски, а не национални, тъй като не всяка държава членка има еднакви възможности.

Въпреки че споделя загрижеността на тези министри, Войчеховски каза пред пресата, че „ прибягваме до публична подкрепа [а именно държавна помощ], защото Комисията не разполага с други инструменти, които да бъдат използвани директно за подкрепа на фермерите или производителите на торове.“

Министрите обсъдиха и възможността кризисният резерв в земеделието да се използва за подпомагане на земеделските стопани и производителите на торове.

Много от тях обаче споделиха мнението, че наличните пари – приблизително 450 милиона евро – няма да бъдат достатъчно големи, за да разрешат кризата.

За много страни активирането на резерва за селскостопанска криза е едно от решенията.

В отговор комисар Войчеховски призна „скептицизма“ на страните от ЕС „по отношение на това дали действията, предложени от Комисията, ще бъдат достатъчни за разрешаване на всички проблеми“.

 

 

 

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА