Дарина Алън: Глифозатът влияе и на здравето на почвата

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Фермерите трябва да се подготвят да произвеждат храна в “ера без глифозат”, коментира Дарина Алън, собственик и основател на готварско училище в Ирландия по време на дискусия за очертаване на визията за агро-хранителната индустрия на Ирландия след 2030 г. По думите й земеделските стопани се нуждаят от повече подкрепа, за да осъзнаят заплахата от глифозата. Алън коментира, че според проучванията хербицидът представлява заплаха. Макар това към момента все още да е под въпрос, ако има някакво съмнение, трябва да се подходи внимателно. Тя посочва още, че в днешно време фермерите са много зависими от глифозата, те дори са били насърчавани да го използват и са отвикнали да работят без него. Затова се нуждаят от огромна подкрепа, за да започнат да произвеждат, без да го използват.

“Глифозатът не просто потенциално засяга човешкото здраве, но и оказва влияние на здравето на почвата. А без здрава, плодородна почва, нямаме нищо”, казва Дарина Алън.

Според Лусинда Грейтън, изпълнителен директор на консултантска компания и бивш министър по европейските въпроси и заместник външен министър, забраната на глифозата ще бъде пагубна за ирландските фермери. Това ще увеличи разходите за земеделските стопани.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА