Фермерите трябва да се подготвят да произвеждат храна в “ера без глифозат”, коментира Дарина Алън, собственик и основател на готварско училище в Ирландия по време на дискусия за очертаване на визията за агро-хранителната индустрия на Ирландия след 2030 г. По думите й земеделските стопани се нуждаят от повече подкрепа, за да осъзнаят заплахата от глифозата. Алън коментира, че според проучванията хербицидът представлява заплаха. Макар това към момента все още да е под въпрос, ако има някакво съмнение, трябва да се подходи внимателно. Тя посочва още, че в днешно време фермерите са много зависими от глифозата, те дори са били насърчавани да го използват и са отвикнали да работят без него. Затова се нуждаят от огромна подкрепа, за да започнат да произвеждат, без да го използват.
“Глифозатът не просто потенциално засяга човешкото здраве, но и оказва влияние на здравето на почвата. А без здрава, плодородна почва, нямаме нищо”, казва Дарина Алън.
Според Лусинда Грейтън, изпълнителен директор на консултантска компания и бивш министър по европейските въпроси и заместник външен министър, забраната на глифозата ще бъде пагубна за ирландските фермери. Това ще увеличи разходите за земеделските стопани.