Дарина Алън: Глифозатът влияе и на здравето на почвата

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Фермерите трябва да се подготвят да произвеждат храна в “ера без глифозат”, коментира Дарина Алън, собственик и основател на готварско училище в Ирландия по време на дискусия за очертаване на визията за агро-хранителната индустрия на Ирландия след 2030 г. По думите й земеделските стопани се нуждаят от повече подкрепа, за да осъзнаят заплахата от глифозата. Алън коментира, че според проучванията хербицидът представлява заплаха. Макар това към момента все още да е под въпрос, ако има някакво съмнение, трябва да се подходи внимателно. Тя посочва още, че в днешно време фермерите са много зависими от глифозата, те дори са били насърчавани да го използват и са отвикнали да работят без него. Затова се нуждаят от огромна подкрепа, за да започнат да произвеждат, без да го използват.

“Глифозатът не просто потенциално засяга човешкото здраве, но и оказва влияние на здравето на почвата. А без здрава, плодородна почва, нямаме нищо”, казва Дарина Алън.

Според Лусинда Грейтън, изпълнителен директор на консултантска компания и бивш министър по европейските въпроси и заместник външен министър, забраната на глифозата ще бъде пагубна за ирландските фермери. Това ще увеличи разходите за земеделските стопани.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама