Дания забранява вредните флуорирани вещества в опаковките на храни

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Промените ще се влязат в сила за опаковките на храни, използвани в Дания от юли 

Картон, хартия за храна и хартия за печене с флуорирани вещества ще бъдат забранени в Дания от средата на лятото, съобщават от Министерството на храните. Счита се, че флуорните вещества са вредни както за здравето, така и за околната среда, заяви Моган Дженсън, датският министър на храните. “Флуорните вещества могат да мигрират в храната ни и аз няма да приема този риск. Ето защо сега имаме датска забрана за флуорни вещества, която ще влезе в сила от 1 юли. Смятам, че тези вещества са сериозен проблем и затова ние не можем да чакаме регулирането на ЕС “, коментира още той.

Когато Датският орган за безопасност на храните през 2015 и 2018 г. изследва редица картонени и хартиени опаковъчни продукти на датския пазар, флуорирани съединения са открити в почти 50% от пробите в хартия за бургери, форми за мъфини и торбички за пуканки за микровълнова фурна, които обикновено имат най-високо съдържание.

“Когато в почти половината от анализите открием вредни за нас и за околната среда вещества, за мен като министър няма друг начин, освен да преминем към забрана.”

Хранителната промишленост приема  решението, защото има алтернативи за използването на опаковки без флуорирани вещества “, добавя министър Йенсен.

Министърът на храните, земеделието и рибарството също е съгласен с датската забрана, след като Европейският орган за безопасност на храните, EFSA, също промени оценката на риска от флуорирани вещества. Те са екологичен токсин, който се натрупва при хора и животни и се подозира, че става канцерогенен, нарушава ендокринната система и уврежда имунната система. Забраната ще включва всички материали от картон и хартия, които имат контакт с храни и са били обработени с органични флуорирани съединения, се казва в прессъобщение на министерството.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements