Дъбовата коритуха може да застраши производството на манов мед

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Дъбова коритуха – Corythucha arcuata е силно инвазивен вид, който нанася сериозни щети върху листата на дъба. През 2012 г. насекомото бе открито в България и за около 4 години превзе почти цялата страна. Пчеларите очакват да бъде направен анализ за влиянието на този вид, но все още не е изследвано неговото влияние върху производството на мановия мед у нас, който пчелите правят от екскрементите на насекоми, които обитават дъбовите гори на Странджа.

Дъбовата коритуха е известна като тигъра по дъба в някои европейски страни заради пораженията. Родината на насекомото е Латинска Америка, каза за “Агрозона” доц. Николай Симов, ентомолог от БАН.

Oak_lace_bug_Damages_more_85_percent_end_ocotber_2015_Voneshta_voda
Дъбовата коритуха нанася сериозни поражения на короната на дъбовете.

Ларвите и възрастните живеят и се хранят от долната страна на листата. Изсмукват цитоплазменото съдържимо на клетките на листната паренхимна тъкан. В началото около мястото на хранене се появяват малки бели петна които в последствие се увеличават. Това води до получаването на хлоротично оцветяване и депигментиране на листата. Нападнатите дървета се познават отдалеч по групичките пожълтели листа. Вследствие на масово нападения може да се стигне до преждевременно остаряване и окапване на листата и обезлистване на дърветата в късно лято. Масово развитие на Corythucha arcuata няколко поредни години, съчетано с други стресови фактори може да причини смърт на нападнатите дървета.

Oak_lace_bug_imago_Plovdiv
Инвазивният вид идва от Северна Америка.

Бързо разпространение

Дъбовата коритуха и силно експанзивен вид със североамерикански произход, бързо разширяващ разпространението си в Европа. Установен на континента през 2000 г. в Италия през 2003 в Турция и Швейцария. Завладял в рамките на няколко години огромни територии като една от причините е широкото разпространение на хранителното растение – дървесните видове от род Quercus – дъб; за България установен през 2012 г. в Пловдив, а в последствие установен в Сърнена Средна гора, Тракийската низина, Лудогорието, долината на Русенски Лом, Янтра, Свищовското поле, Никополско плато, Източния Предбалкан, Централна и Източна Стара планина, София.

oak
В България има няколко десетки колонии дъбова коритуха.

Масово в градски условия

Масово развитие на вида е значително по-често в градски условия.  Последни наблюдения от 2016 в района на с. Трилистник (Горнотракийската низина) показват че при 90% от листата на изследваните дръжкоцветни дъбове, листната петура увредена над 80 %. Това може да се окаже много сериозен проблем в райони от страната с характерни продължителни засушавания. Не на последно място – дъба има най-богата дендробионтна фауна сред известните за България дървесни видове.

Стотици в колония

Поколението се развива за около 45 дни. Една женска снася до 1000 яйца, разположени около жилките на листа. Ларвите и възрастните се струпват на групи по долната повърхност на листата на хранителното растение. Колониите могат да достигнат неколкостотин екземпляра. Най-често в България се състоят от няколко десетки. Имагото на първото поколение се появява от средата до края на юни и изчезва към средата на юли. Второто поколение се появява през август или септември. Зимува като имаго. В края на септември и началото на октомври започва миграцията на имагото от листата към по дебелите клони и стъблото, под кората на които зимува.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements