Воднистото сирене показва наличие на ензима трансглутаминаза, който има съмнително отражение върху човешкото здраве. Това каза за „Агрозона“ д-р Сергей Иванов от асоциация „Активни потребители“. В България този ензим доста се използва, по неговите думи. При това все още не е проучван ефектът му върху човешкото здраве, поради което не знаем и дали е опасен, допълни той.
Употребата на ензима в месни продукти е разрешена на някои места по света, но навсякъде е забранен за влагане в млечните продукти. На практика той не присъства в разрешителния списък за влагане в млечните продукти. Ензимът позволява да се получи килограм сирене от 3 ½ л мляко вместо от 7 л мляко. Няма как потребителите да знаят дали в млечния продукт, който купуват, се съдържа транглутаминаза, тъй като няма задължение за производителя да го отрази, обясни д-р Сергей Иванов.
Трансглутаминазата – невидима на етикета и съмнително безопасна за хората
За да бъдат честни, производителите трябва да обявят на етикета съдържанието на трансглутаминаза, но това би бил продукт с друго наименование, което е процедура за пускане на пазара на съвсем различен продукт, който трябва да се докаже, че е безопасен за здравето. Ако бъде установено съдържанието на този ензим, контролните органи би трябвало да забранят продажбата му. Тъй като обаче няма кой да направи това и да наложи глоби, тези продукти се продават.
„В България няма как лабораторно да се установи наличието на трансглутаминаза“, по думите на д-р Сергей Иванов, „Индиректно се установява чрез завишеното водно съдържание. Ако хората видят сирене на цена около 7 лв., няма как това да е истинско сирене“. Няма гаранция за липсата на трансглутаминаза дори при натуралните продукти, по думите на специалиста.