Д-р Любомир Кулински: Няма да се стигне до санкция от ЕК заради неуголемените клетки

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

България е предприела план, за който ние сме гарантирали, че няма да има ферми с кокошки с неуголемени клетки. Прогресивно намаляваме тези ферми, заяви пред Нова телевизия д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция “Контрол на храните” към БАБХ.

Аз смятам, че няма да се стигне до санкция от ЕК, категоричен бе Кулински. Така той коментира изнесената информация, че ЕК може да осъди България и още няколко държави от ЕС за това, че не спазва изискването за уголемяване на клетките на кокошките във фермите. Той съобщи, че са останали 5-6 ферми, които още не са изпълнили задължителното изискване, но според него, в рамките на един месец всички кокошки ще живеят в уголемени клетки. Някои от фермите си направиха халета с подово отглеждане, там няма клетки изобщо. Има други ферми, които си поръчаха линия с уголемени клетки, каза Кулински и допълни, че това, на което държи МЗХ е да се спази срока.

От 01 януари 2012 г. птицефермите трябва да изпълняват изискванията на Регламент 1999/74 на ЕК за хуманно отношение към животните, според който на птиците са необходими най-малко 750 квадратни сантиметра свободно пространство. След като в началото на годината се оказа, че освен България още 12 европейски държави не могат да изпълнят евроизискванията, Еврокомисията предостави преходен период, в рамките на който бизнесът да изпълни задълженията си. След този срок ЕК ще започне наказателните процедури към държавите, които не са изпълнили задълженията. Сред останалите държави, които са заплашени от подобни санкции са още Румъния, Кипър, Белгия, Франция, Испания, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Холандия, Полша и Португалия .

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама