Честваме световния ден на жената и майката

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

 Днес отбелязваме световния ден на жената и на майката. Всяка година той се празнува на 8 март, като международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените.

През декември 1977 г. ООН приема резолюция, с която обявява 8 март за Международен празник на жената. Празнува се в над 30 държави по света. През 2017 г. ООН отбелязва празника под мотото „ Жените в променящата се работна среда: Планетата 50 на 50 до 2030 година“. В много страни, включително България, 8 март се чества като ден на майката.

 Първото женско дружество в България е основано през 1857 г. в град Лом. Сред основателките му са Еленка Тодорова, Ангелина Пишурка, Стефания Стаменова и др.

 Първата жена лекар в България  – д-р Тота Венкова – се дипломира през 1886 година. Тя не само работи в епоха, когато е немислимо жена да го прави, но и проправя път на всички жени след нея, които мечтаят за образование, професия, място и признание в обществото.

 Жените в България заемат 51,4 % от населението на страната, като техният брой е 3 676  607. На 100 мъже се падат 105,7 жени. През 2015 г. у нас са се родили 31 881 момичета, като тук обаче момчетата са повече – 34 069.

 Най-често срещаните имена при новородените са Виктория, Мария и Никол, а при жените Мария, Иванка и Елена.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА