Стареенето представлява влошаване на физиологичните функции в човешкото тяло. То е свързано с няколко заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, неврологични заболявания, рак и други метаболитни нарушения.
Тъй като оксидативният стрес и възпалението са основните фактори за прогресирането на стареенето, различните храни могат или да помогнат, или да попречат на този процес. Проучвания и експерти съветват да включите повече джинджифил и чесън в храната си, за да помогнете за насърчаване на дълголетието.
Проучвания показват, че чесънът понижава кръвното налягане, холестерола, триглицеридите и хомоцистеина, повишава имунитета и намаляват оксидативния стрес и възпалението, които са свързани с механизмите против стареене. Констатациите приписват също така сериозни ползи за здравето на червата на високите количества естествени влакна, които се намират в чесъна, което стимулира “добрите” бактерии. Те изтласкват вредните чревни бактерии, за които е известно, че допринасят за всичко – от рак и деменция до затлъстяване и психични заболявания.
Чесънът и джинджифилът също така показват защитни ефекти срещу оксидативен стрес и възпалението, като по този начин спомагат за удължаване на продължителността на живота. Двете храни имат много биоактивни съединения, които оказват антиоксидантно и противовъзпалително действие “, се казва още в изследването.