Черноморски скорпид плаши плажуващи и рибари на морето

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Черноморска скорпена (Scorpaena porcus) още позната като черна скорпена, скорпид или дори черноморски скорпион може да е повод за уплаха сред плажуващите на Черно море тази година заради голямата си глава, покрита с всякакви причудливи израстъци, огромна за размерите си уста и преливащите, предимно тъмни ню­анси на тялото от черно към сиво или кафяво. Като защит­на реакция при опасност този черноморски скорпион се наежва и разперва всичките си гръбни лъчи. Именно в тях има токсични вещества, които при убождане причиняват възпаление и зачервяване на мястото. Възможни са и по-сериозни алергични реакции, обрив, вдига­не на температура. При такива случаи трябва да се потърси лекарска помощ, съобщи НЛРС- СЛРБ.

Случаен улов

Възможно е черноморски скорпион да попадне на въдицата, обикнове­но като успореден улов на попчета. Не бива да се докосва с голи ръце, най-добре да се ползва защитна ръкавица, за да се отървем от натрапника и същевременно да спасим куката. Трябва да се знае, че в шиповете му отровата може да дейст­ва до 2-3 часа след смъртта на рибата, така че и привидно мъртъв скорпион не е безопасен, предаде още НЛРС- СЛРБ.

Биолозите различават два вида по нашето Черноморско крайбрежие, но те са с незначителни външни разлики и обик­новено не се разпознават от рибарите.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама