Черният чесън е чисто здраве

Агрозона
Агрозона
5 Минути

Фермата на Томаш Капушчински се намира в северната част на Полша и произвежда култури като пшеница, лен и захарно цвекло. В търсене на нови дейности, които да подкрепят и разширят професионалната му дейност, той започва да отглежда и произвежда чесън по нов начин, включващ цял технологичен процес. Дейностите в стопанството започват от отглеждане на семена, от които се получава посадъчен материал, до отглеждане на чесън в мащаб, преработка и продажба. Фермата използва специализирани машини и дрон с камера, за да оцени качеството на отглеждане на чесън.

Производството на черен чесън се основава на ферментация и се е превърнало в уникален специалитет на фермата. Когато чесънът се ферментира при точно определени и контролирани условия (температура и влажност), се произвежда черен чесън. Неговите свойства за насърчаване на здравето са обширни и включват антибактериални и противогъбични ефекти за повишаване на имунитета. Този процес се нарича ферментация, зреене или „стареене“. Цели луковици от чесън ферментират за около 4—6 седмици при около 70 °C. Още две седмици подпомага естественото окисляване. Този процес генерира ензимни реакции, които карат чесъна да загуби типичния си вкус и мирис и подобрява абсорбцията на активните вещества, създавайки крайния продукт на черен чесън.

На Томаш стана ясно, че тази нова иновационна дейност има потенциал за развитие. За да се увеличи търсенето на този продукт за насърчаване на здравето, черният чесън трябва да се насърчава, за да се повиши осведомеността за всичките му предимства.

Цели

Проектът имаше за цел да увеличи производството на черен чесън и да разработи система за продажби. Планът беше да се достигне до широка група потенциални клиенти с информация за този здравословен продукт, отглеждан в техния регион, чрез по-широка информация и сътрудничество с местните институции и училища.

Основната цел на проекта беше да се увеличи търсенето на черен чесън и да се предложат лесни възможности за закупуване. Това ще доведе до увеличаване на производството и ще генерира повече приходи.

Освен това проектът имаше за цел да спомогне за насърчаване на здравословното хранене и интереса на общността към други растителни продукти. Тъй като черният чесън е уникален, бяха направени и планове производството и продажбата му да допринесат за цялостното популяризиране на региона.

Дейности

В допълнение към подпомагането на земеделския стопанин в развитието на процеса на производство и ферментация на черен чесън и по този начин подобряване на качеството му, основните дейности по проекта бяха насочени към разработването на „черен чесън“ като марка и организирането на широко въвеждане на пазара на този здравословен продукт. Това включваше използване на онлайн реклама и социални медии и предоставяне на информация за възможностите за закупуване.

Рекламната кампания беше насочена към младите хора и включваше съответното сътрудничество с образователни институции, училища и благотворителни организации.

Проектът допълнително улесни сътрудничеството с местните власти за популяризиране на черния чесън като специфичен местен продукт за по-широката общност в региона.

Основни резултати

  • Производството на черен чесън се удвоява благодарение на подобрените процеси на отглеждане и ферментация, както и на по-ефективната маркетингова и дистрибуторска система за клиентите.
  • Благодарение на подкрепената информационна кампания осведомеността за местната общност се увеличи и фермерът и неговите продукти вече са по-добре познати на широка клиентска база. Това доведе до значително увеличение на търсенето. Продуктът „черен чесън“ се превърна в витрина за региона и неговото популяризиране на посетителите.
  • Фермерът създаде нови бизнес контакти и възможности за сътрудничество с различни организации, местни власти и училища за насърчаване на здравословното хранене с черен чесън. Това включва селскостопанския факултет на Икономическия университет, разположен в Малборк.
  • Проектът увеличи производството и интереса към черния чесън, както и интереса към други здравословни растителни продукти.

Основни уроци

  • Необходима е прецизност, за да се направи висококачествен продукт. Изпълнението на проекта подобри целия процес на производство и преработка на черен чесън и неговата организация. Специализираната обработка разчита на строго определени условия и отдаденост от страна на работната сила за създаване на висококачествен черен чесън с правилния вкус, аромат и здравословни свойства.
  • По време на изпълнението на проекта беше важно активно да се работи за сътрудничество с местната общност и институции, включително местното самоуправление, неправителствените организации и младите хора.
  • Добрата и позитивна комуникация с клиентите е от ключово значение за въвеждането на уникален продукт за тях и улесняването на покупката лесно. Този подход доведе до връщането на клиентите с последващи поръчки.
Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама