Буркан-експозиция на биоразнообразието започва да се събира от утре в Пловдив. Инициативата е на Slow Food Пловдив и е във връзка с Международния ден на биоразнообразието на Slow Food – Terra Madre Day на 10-и декември. Това каза за Агрозона Гергана Кабаиванова от фондация Local Food.bg.
Идеята е хората от Пловдив и региона, които имат желание да се включат, да занесат домашно приготвена зимнина. Тя ще бъде събрана в обща експозиция в клуб “Отсреща” в града и ще представи биоразнообразието в Пловдивско. “Очакваме хората да донесат лютеници, сладка, компоти.”, каза Гергана. Тя посочи, че няма принципно ограничение колко буркана да бъдат занесени, но очакванията са, че всеки желаещ ще се представи с 1-2 буркана зимнина. Във вида зимнина няма ограничения също с изключение на това, че не се приемат продукти от животински произход от гледна точка на безопасността.
Желателно е всяка разфасовка да съдържа надписана следната информация: име на продукта, състав, реколта, име и контакт на семейството производител.
Експозицията остане до 15-и януари, когато зимнината ще бъде отворена и събралите се чрез фейсбук събитие хора ще имат възможност да похапнат от нея.