Бумът на слънчогледа в Германия ще продължи и през 2023 г

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Фермерите все повече търсят високолеинови сортове, които гарантират и по-добри приходи

Интересът към слънчогледа не стихва в Германия. Посевната площ  с културата през 2022 г. се е увеличила повече от два пъти. Всеки германски фермер, който се интересува от отглеждане на слънчоглед през 2023 г., трябва скоро да направи своя избор на сорт и да закупи семена предварително, тъй като може да няма достатъчно семена при повишено търсене. През следващата година много фермери ще започнат да отглеждат за първи път слънчоглед, включително високоолеинови и устойчиви на хербициди сортове, пише Agrarheute.

Консултанти на Центъра за обслужване на селските райони (DLR) в Нойщат ан дер Вайнщрасе напомнят, че решаващите фактори за избор на сорт с високо съдържание на олеини са ранна зрялост, висока стабилност на добива и високо съдържание на олеинова киселина поради генетично стабилния профил на мастни киселини.

Сортовете слънчоглед с високо съдържание на олеинова киселина узряват по-късно от конвенционалните сортове и са по-взискателни към водата от конвенционалните сортове. Но пазарните цени на високоолеиновия слънчоглед са значително по-високи от +20%.

В селскостопанската практика, за да се поддържа високо съдържание на олеинова киселина, се препоръчва да се отглеждат изолирани високоолеинови сортове на разстояние най-малко 200 м от традиционните сортове. Това предотвратява преноса на полени от насекоми между двете размножителни форми.

В момента на пазара има няколко сорта от групата на средно ранно узряване, чието ниво на добив е сравнимо с конвенционалните сортове.

Контролираното сеитбообращение с интервал между засаждането най-малко четири години намалява инфекцията със склеротиния. В същото време прекъсванията в култивирането противодействат на спада на олеиновата киселина, казват експертите.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА