Брюксел още мисли за алергени в розите

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

ЕК изпрати отговор до евродепутата Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) на въпроса й за употребата на натурални съставки в парфюмите

Комисията все още обмисля как да отговори на становището на Научния комитет по безопасност на потребителите относно алергенните ароматни вещества в козметичните продукти, става ясно от съобщението на комисар Тонио Борг “Бихме искали да допринесем за информирането на потребителите и за безопасността им по най-подходящия и целесъобразен начин, като същевременно подпомагаме иновациите и предпазваме конкурентоспособността на сектора на козметичните продукти. Все още не са предложени никакви мерки”, казва той по повод депозирания в началото на годината въпрос от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел относно употребата на натуралните съставки в парфюмите.

Питането на евродепутата Габриел бе продиктувано от редица публикации в медиите, които твърдяха, че ЕК предвижда законодателни промени по отношение използването на натурални съставки в парфюмите, базирайки се на становище на Научния комитет по безопасност на потребителите (SCCS) относно алергенните ароматни вещества в козметичните продукти.

Комисията уверява евродепутата от ГЕРБ, че ще отдели специално внимание на потенциалното въздействие на каквито и да било мерки върху производителите на естествени екстракти, например розовото масло. Преди да бъдат предложени такива мерки би било преждевременно да се каже дали ще се наложи въвеждането на алтернативни култури за използване в парфюмерийното производство или на финансови компенсации за производителите на естествени екстракти, обобщава в отговора си комисар Тонио Борг.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements