Брюксел готви стандарти и за щастливите зайци

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Брюксел подготвя стандарти за хуманно отглеждане на зайци за селскостопански цели. По време на последното си заседание Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент бе разгледан доклад, предлагащ минимални изисквания за тази дейност. Документът ще бъде представен на Европейската комисия, която може да направи предложения за въвеждане на правила на общоевропейско ниво. Промените се правят с оглед необходимостта от въвеждане на минимални стандарти за защита на зайците, отглеждани за селскостопански цели, включително и на ясна система за етикетиране на продукцията така, че потребителите в ЕС да имат възможност да правят информиран избор относно заешкото месо, което купуват. Досега в общността са въведени минимални стандарти на ЕС за защита на свинете, телетата, кокошките носачки и бройлерите, както и обща Директива на Съвета относно защитата на животни, отглеждани за селскостопански цели.

Повече място за движение и игри

Евродепутатите призовават да бъдат въведени изисквания за отглеждане в кошари, които биха помогнали на зайците да избягват нападателите и биха осигурили отделно настаняване за зайкините в следродилния период. Зайчетата и зайкините, отглеждани в системи с кошари, обикновено с площ 750 кв.см/заек за зайчетата и 800 кв.см/заек за зайкините, разполагат с повече пространство за движение, социално взаимодействие и игра, се казва в доклада. Препоръчва се мъжките зайци на възраст над 12 седмици, които се отглеждат за разплод, винаги да бъдат настанявани отделно, независимо от използваната система, поради проблеми с тяхната агресивност.

Тенденция у нас е запасите от сив заек да намаляват. Негативната тенденция се запазва и през миналата година, когато има понижение в числеността му с 3,5 %, научи „Агрозона“. Повече за това прочетете ТУК.

c2728d1e2cec25f5ba35c7c9c349bcbccc1eb704cfd6df1418-pimgpsh_fullsize_distr

Всичко за предлаганите промени може да прочетете в новия брой на списание “Агрозона”, който е пазара от началото на октомври.

 

 

 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements