Сивият заек може да остане само в народните приказки

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Запасите от сив заек в страната намаляват, негативната тенденция се запазва и през миналата година, когато има понижение в числеността му с 3,5 %, научи „Агрозона“. В голяма част от териториите на страната сивия заек не е обект на лов, а в типичните му местообитания е под допустимите запаси. Изключение правят определени ловностопански райони в отделни сдружения – Гоце Делчев, Пловдив, Пазарджик, Чирпан, Нова Загора, Димитровград, Бургас, Ямбол, съобщават от НЛРС “Съюз на ловците и риболовците в България”.

Според ловните експерти причините за намаляването на запаса на сивия заек в България са комплексни. Интензивното земеделие, загубата на местообитания, бракониерството и хищниците са сред основните причини за ниската численост на вида. Наложително е да се реагира адекватно на тези проблем и да се наложи забрана за ловуване на заек в по–голямата част от ареала му в страната, препоръчват от СЛРБ. В последно време сдруженията правят опити за възстановяване на запасите, чрез закупуване на зайци от съседни на България страни и директното им разселване в ловностопанските си райони, както и опити за изкуствено развъждане на вида, става ясно от доклада за дейността на обединението.

С 23 % по-малко зайци са отстреляни през 2015 г., спрямо предходната година. От ловното сдружение се опасяват, че авджиите губят интерес към заека, защото вече не могат да го ловуват и съответно не полагат необходимите грижи за него.

Най-много зайци са отстреляни миналата година от ЛРС Гоце Делчев. Тамошните ловджии са прибрали от гората 1058 заека, което е ръст със 128 % спрямо 2014 г. Див заек се ловува в продължение на три месеца – от 1 октомври до 31 декември.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА