През периода 19 – 26 април брашното на едро отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица, докато на дребно остава без промяна.Това показват данни на Министерство на земеделието и храните (МЗХ).
По тържищата в страната цените са в широкия диапазон от 0,60 лв./кг (Стара Загора) до 1,03 лв./кг (София). В осем от областните центрове се отчита понижение на стойностите в рамките на 1,5% – 7,1% (Ямбол) на седмична база, докато във Варна, Враца и Плевен брашното поевтинява с между 1,7% и 3,1%. В резултат, средната стойност намалява с 1,3% до 0,76 лв./кг.
При търговията на дребно средната цена остава 1,01 лв./кг за големите търговски вериги (ГТВ) и 1,05 лв./кг за другите обекти.
При яйцата не се наблюдава промяна в стойностите. Цената на едро се запазва 0,20 лв./бр. По области цените се движат в интервала от 0,18 лв./бр. (Велико Търново и Хасково) до 0,21 лв./бр. Седмично намаление се регистрира в пет области, най-чувствително в Благоевград и Хасково – с по 0,02 лв./бр., а увеличение само във Варна и Смолян – с 0,01 лв./бр.
Цените в големите супермаркети са в диапазона от 0,21 лв./бр. (Пловдив) до 0,27 лв./бр. (София). В четири области продуктът поскъпва от 0,01 лв./бр. до 0,04 лв./бр. (София), докато в други четири поевтинява в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,03 лв./бр. (Търговище). Средната стойност е 0,24 лв./бр.
Захарта отбелязва леки разнопосочни изменения спрямо предходната седмица. По тържищата цената е в широкия ценови диапазон от 1,37 лв./кг (Бургас) до 1,83 лв./кг (Враца). В девет от областните центрове се отчита седмично повишение в рамките на 0,6% – 4,9% (Стара Загора), като средната цена е 1,57 лв./кг.
В големите търговски вериги захарта се предлага на цени от 1,58 лв./кг (Перник) до 1,77 лв./кг. Ценови отклонения се отчитат в девет области, като в осем от тях продуктът поевтинява от 0,6% (Варна, Русе и Шумен) до 3,4% (Търговище), а единствено в Разград – поскъпва, с 3,0%. Средната цена е 1,67 лв./кг.