Бок чой – следващата тенденция при зеленчуците

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Бок чой е вид зеленолистно растение, набиращо популярност напоследък и произхождащо от далечния Изток – Япония, Китай, Индонезия. На външен вид много се доближава до обикновеното китайско зеле. Има зелени листа, наподобяващи лъжица и бели стъбла, подобни на целина. Зеленчукът е много адаптивен, както за отглеждане на различни места, така и за приготвяне по различни начини – може да бъде пържен, печен на скара или задушен. В България може да закупим 200 гр семена за бок чой (или пок чой) на цена между 0.70ст и 1 лев.

Според диетолозите това растение се счита за един от най-здравословните листни зеленчуци. Съдържа витамини А и С. Витамин С работи като антиоксидант в организма, защитавайки клетките от увреждане чрез неутрализиране на свободни радикали или нестабилни молекули, които са резултат от жизненоважни химични процеси, споделя Еми Нтаманга, диетолог и консултант в базата на Кигали. Той казва още, че братовчедът на зелето съдържа други витамини и минерали, включително фосфор, цинк, натрий, мед, манган, селен, ниацин, фолат, холин, бета-каротин и витамин К. Освен това отбелязва, че е важно човек да включи бок чой в диетата си, тъй като осигурява поне три процента от препоръчителния дневен прием на магнезий и фосфор, седем процента калций и 26 на сто витамин К. Освен калций, за поддържането на здрави кости, нокти и блестяща коса, човек се нуждае от магнезий, фосфор и витамин К.

Според Ерик Мусенгимана, диетолог от Асоциацията за диабет в Руанда в Кигали, консумацията на бок чой помага за намаляване на риска от рак. Той твърди, че зеленчукът има уникални серосъдържащи съединения, които могат да намалят риска от рак на гърдата, простатата, белите дробове и храносмилателния тракт.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА