Близо половината от активните предприятия в кризата не са наемали хора

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

В 45% от фирмите, които са били активни в най-тежките години от кризата, няма нает нито един човек, сочат данните на Националния статистически институт. Най-голямата заетост е концентрирана в големите предприятия, които обаче са малко над 8 на сто от активните на пазара. 

През 2013 г. в България са действали 327 503 активни предприятия, което е с почти 1,2% повече в сравнение с предходната 2012 година, отчитат от статистиката. По методологията на Евростат в данните не са включени холдинговите дружества. В близо половината от активните предприятия няма нито един наемен работник. Това означава, че в тях работят реално само собственикът или собствениците им, което прави едва 6,4 на сто от общия брой на заетите в страната. Най-много хора работят в големите предприятия с десет и повече наети, което прави почти 70 на сто от общия брой на заетите в страната.
В годините на кризата са възниквали, но и са закривани много предприятия за ремонт и търговия на автомобили и мотоциклети. Най-издържливи са били фирмите от добивната промишленост, но не и тези, които са възникнали в годините на кризата. През 2012 г. средно около 3,5% от безработицата в страната се е дължала на закриване на предприятия.
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА